World of Warcraft ja muut roolipelit

Mitä ovat roolipelit? Miten niillä pelataan?
Roolipelit ovat pelejä joita useampi ihminen voi samanaikaisesti pelata verkon kautta, kukin omassa kotonaan. Mutta ne eivät ole tavanomaisia räiskintäpelejä vaan liittyvät johonkin fantasiamaailmaan kuten esimerkiksi World of Warcraft - peli joka sijoittuu Azeroth - nimiseen fantasiamaailmaan. Ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2007 ja tämän jälkeen on tullut kolme muuta lisämaailmaa.

Peli ei ole ostamisen jälkeenkään ilmainen vaikka alkuun saakin 30 ilmaisen pelioikeuden. Tästä lähtien maksetaan kuukausimaksu joko luottokortilla tai 60 päivän peliin oikeuttavilla korteilla. World of warcraft on maailman suosituin live roolipeli ja sillä on yli 10 miljoonaa pelaajaa ympäri maailman.

Mutta kuinka päästä alkuun? Alussa pelaaja valitsee puolensa haluaako hän kuulua liittoutuman vaiko lauman puolelle ja vielä puolien sisällä on omat rotunsa. Kullakin rodulle on laadittu myös oma taustatarina. Ei ole juurikaan väliä miten rotunsa valitsee, se ei vaikuta taitoihin eikä pelin aloituspaikkaan. Kun on ensin valittu rotu, päässään valitsemaan nimeä, luokkaa ja perehtymään hahmon ulkonäköön. Peliä pelatessa on toki mahdollista kehittää omaa hahmoaan ja sen taitoja. Mitä korkeammalle tasolle pelissä nousee, yhä erilaisia kykyjä ja taitoja pelaajalla on käytössä. Aivan alussa ei välttämättä pelaajalla ole lupaa vielä ottaa osaa taisteluihin, mutta kohotessaan arvoasteikossa ylemmäksi on tämä jo mahdollista. Hahmoja on kymmen kunta ja kaikilla on omanlaisensa rooli pelin kulussa.

Mitä pelissä sitten tehdään?
Ideana on tehdä erilaisia tehtäviä joista saa kokemuspisteitä sekä rahaa tai esineitä. Tehtävänä saattaa olla esim tiettyjen esineiden keräämistä tai pitää löytää tietty henkilö tietyssä paikassa. Jotta pelaaminen ei tuntuisi liian tylsältä tai välillä liian haastavaltakin yksin, on pelissä mahdollista suorittaa tehtäviä kimpassa tai luoda kavereiden kanssa kiltoja joille voi tehdä vaikka oman vaakunan. Killan kanssa on mahdollisuus taistella muita kiltalaisia vastaan ja suorittaa muita haasteita oman killan kanssa.

Pelissä on mahdollista myös kuolla jolloin muuttuu haamuksi. Mutta onneksi kanssapelaajat voivat herättää henkiin antamalla väliaikaisen ylösnousemiskyvyn. Jos haamulla on hallussaan jotain esineitä, ne alkavat kyllä hajoamaan ja tarvitsevat korjausta jonka voivat NPC-hahmot maksua vastaan korjata.

World of Warcraftia on mahdollista pelata monenlaisissa ympäristöissä. Kuten arvata saattaa, on kummallakin puolella, liittoumalla ja laumalla omat kaupunkinsa jotka ovat vielä jakautuneet omiin alamaailmoihinsa. Luolastoissa pelaajat voivat myös taistella muita vastaan vaikka on olemassa ihan oikeat taistelukentätkin tätä varten.

Kuulostaa siltä että peliin on uhrattava paljon aikaa ja vaivaa saadakseen siitä kaiken mahdollisen hyödyn irti, mutta oikeasti peliä on kehuttu siitä että sen pariin on helppo palata vaikka pelaisikin harvemmin ja vähemmän aikaa kerrallaan. Ja kuten mikä tahansa menestystarina, on World of warcraftkin poikinut sivutuotteita kuten sarjakuvia, opaskirjoja sekä mainittiimpa se South Parkissakin jossa pojat pelasivat tunti tolkulla peliä. Ja tietysti pelistä on tulossa huhujen mukaan myös elokuva Hollywood-tyyliin.

Sivustolla http://roolipelit.1001pelit.com/ on esitetty muitakin roolipelejä joita verkossa voi pelata. Periaatteessa toinen suosittu pelisarja Sims on myös roolipelaamista vaikka se sijoittuukin tarinassaa ihan nykyaikaan ja sitä pelataan lähinnä yksin, mutta jonkun muun elämäähän siinäkin vietetään.